AKTUELNO

Američki proizvođač čipova Kalkom preduzeo je korake za sprovođenje sudskog rešenja kojim se zabranjuje prodaja nekih modela ajfona u Nemačkoj nakon spora vezanog za patente, što će za posledicu verovatno imati povlačenje određenih Eplovih mobilnih uređaja iz nemačkih prodavnica.

Portparol firme Gravis, koja je najveći nemački distributer Eplovih proizvoda, izjavio je danas da još uvek ima sve Eplove proizvode u prodaji uključujući modele ajfona 7 i 8, prenosi Rojters.

Gravis je inače u vlasništvu telekomunikacione kompanije Frinet (Freenet). Akcija u Nemačkoj je treći po redu Kalkomov pokušaj u svetu da obezbedi zabranu prodaje Eplovih unosnih ajfona zbog navodnog kršenja patentnih prava, nakon sličnih poteza u Sjedinjenim Državama i Kini.

Kalkom je u četvrtak, kako to nalažu propisi, položio obveznice u iznosu od 1,34 milijarde evra kao garanciju, da bi rešenje nemačkog suda stupilo na snagu. Sud je 20. decembra doneo presudu da je Epl prekršio pravo na Kalkomov tehnološki patent za uštedu energije koji se koristi u proizvodnji pametnih telefona.

Epl je saopštio nakon presude prošlog meseca da će povući modele ajfona 7 i 8 iz svojih 15 maloprodajnih objekata u Nemačkoj tek kada rešenje iz žalbenog postupka bude stupilo na snagu.

Međutim, američka kompanija je dodala da će nastaviti da nudi sve svoje telefone na hiljadama drugih maloprodajnih lokacija širom Nemačke, što je u direktnoj suprotnosti sa Kalkomovim tumačenjem sudskog rešenja, napominje Rojters.

U Kalkomu tvrde da, prema presudi, Epl mora da prekine prodaju, nuđenje za prodaju, kao i uvoz radi prodaje svih ajfona koji krše patentna prava u Nemačkoj, te da je sud naložio američkoj kompaniji da povuče sporne ajfone i iz prodajne mreže treće strane koja je bavi preprodajom uređaja.

Foto: Pixabay.com

Nemački advokat Kaj Ruting, koji nije ni u kakvoj vezi sa ovim predmetom, kaže međutim da se sudsko rešenje odnosi na Eplova pravna lica, a ne na treća lica, koja su, prema njegovom tumačenju, i dalje slobodna da prodaju ajfon uređaje.

#Ajfon

#Nemačka

'