AKTUELNO

Grupa kompanija razvila tehnologiju koja će učiniti da superbrzi punjači električnih vozila postanu stvarnost.

SLEDEĆA generacija električnih automobila mogla bi da puni baterije u sličnom vremenskom intervalu koliko je običnim vozilima potrebno da napune rezervoare benzinom ili dizelom.

Grupa kompanija, među kojima su nemački BMV, „Porše“ i „Simens“, saopštila je da je razvila tehnologiju koja će učiniti da superbrzi punjači električnih vozila postanu stvarnost, prenosi Si-En-En.

Naime, napravili su stanicu za punjenje snage 450 kilovata kojoj je potrebno samo tri minuta da automobilsku bateriju napuni dovoljno za 100 kilometara putovanja. Puno punjenje traje 15 minuta.

Ijan Elerington sa naučnog instituta „Faradej“ u Kembridžu kaže da je nova tehnologija daleko bolja od trenutno, čak iako ima nekih problema koji moraju da se reše pre nene upotrebe.

- Stanice snage 450 kilovata su značajno brže u punjenju od ‚Teslinih superpunjača‘ od 120 kilovata. U principu, one su deset puta brže od takozvanih brzih punjača koji su trenutno u upotrebi - ističe Elerington.

Jedna od najvećih mana električnih automobila trenutno je vreme punjenja baterija. Elerington navodi da bi sledeća generacija punjača mogla da reši taj problem.

- Sa snagom od 350 do 450 kilovata, punjenje električnih automobila po trajanju će moći da se uporedi sa punjenjem rezervoara benzinom ili dizelom. To će učiniti duža putovanja u električnim vozilima mnogo praktičnijim nego što su sada - objašnjava Elerington.

Ipak, nije sve tako idealno sa novom tehnologijom.

Trenutno na tržištu ne postoje vozila koja bi mogla da prihvate takvu jačinu punjača, pa će biti potrebna naredna generacija baterija da bi se u potpunosti iskoristio potencijal nove tehnologije.

BMV i „Porše“ su za projekat morali da naprave posebno dizajnirana vozila za testove.

Osim toga, superbrzo punjenje sa snažnijim punjačima manje je efikasno i zapravo može da ošteti bateriju, što bi uticali na njen radni vek.

#Automobil

'