AKTUELNO

Kineski tehnološki gigant Huavej Tehnolodžiz obezbedio je više od 25 komercijalnih ugovora za 5G mreže, što je najviše na svetu, i isporučio više od 10.000 baznih stanica za petu generaciju mobilnih komunikacija.

Kompanija nije iznela detalje o tome ko su kupci, izveštava agencija Rojters.

Aktuelni rotirajući predsednik, Ken Hu, rekao je na konferenciji za novinare u sedištu kompanije u Šenženu, da Huavej očekuje u ovoj godini prihode veće od 100 milijardi dolara, što je za 8,7 odsto više nego lani.

U prošloj godini Huavej je ostvario prihod od 92 milijarde dolara.

Britanska agencija podseća da do konferencije za novinare dolazi nekoliko nedelja nakon što je glavna finansijska direktorka Huaveja, Meng Vandžou, koja je i ćerka osnivača kompanije Rena DŽengfeja, uhapšena u Kanadi na zahtev SAD-a. Ona se suočava s potencijalnim izručenjem Sjedinjenim Državama, što je slučaj koji je uzdrmao globalna tržišta, dodaje se u tekstu.

Ovo je dodatni problem za kinesku firmu kojoj je praktično tržište SAD-a "zatvorilo vrata", i kojoj su Australija i Novi Zeland zabranile izgradnju 5G mreža zbog navodne zabrinutosti da bi njena oprema mogla da omogući Kini špijunske aktivnosti.

Kompanija je u više navrata uporno ponavljala da Peking nema uticaja na njenu poslovnu politiku, što je ponovila i na današnjem brifingu.

#Huawei

'