AKTUELNO

Grupa Ruselektroniks, koja je deo državne Rostek korporacije, razvila je mobilni super-kompjuter kapaciteta 2,2 petaflopsa koji može da otkrije aplikacije u odbrambenoj i svemirskoj industriji.

- Kompjuterska mera od 1,9x1,35x1m omogućava postizanje rekordnog kapaciteta od 2,2 petaflopsa za kompjutere takvih dimenzija i zapremine podataka do 2,2 petabajtova - navodi se u saopštenju Rosteka, prenosi Tass.

Kako se navodi, među potencijalnim korisnicima novog proizvoda su organizacije u odbrambenom sektoru i svemirskoj industriji, tehnološkim parkovima, istraživačkim i obrazovnim institutima.

Super kompjuter ima sistem tečnog hlađenja koji ima skoro bešuman režim rada, kao i zaštitu od prašine i vlažnosti, a otporan je i na vatru, navodi se u saopštenju.

Nova vrsta kompjutera koristi 40 odsto manje električne energije od drugih kompjutera.

Izvršni direktor Rosteka Oleg Jevtušenko istakao je da kompjuter može da se koristi u svemiru za "automatsku identifikaciju objekata na satelitskim snimcima, modelovanje svemirskih letelica i procenu stanja njihovih brodskih sistema.

Kompjuteri mogu da se koriste i za računanje u robotici, veštačkoj inteligenciji, obradi velikog broja podataka i sličnim procesima.

#Rusija

#Svemir

#informacione tehnologije

#tehnologije

'