AKTUELNO

I ne čudi što je tako...

Ovaj automobil je daleko najpopularniji u Kini.

Mercedesov krosover je u trenutku kada je nastao, 2008. godine, nosio oznaku GLK, da bi od 2015. godine, kada je predstavljena druga generacija, dobio oznaku GLC. Sada je ovaj krosover sa trokrakom zvezdom postigao važno dostignuće, odnosno, prodato je više od milion ovakvih automobila. Samim tim, on je daleko najpopularniji krosover model kompanije Mercedes i nastavlja da ide u tom pravcu. U prvoj polovini ove godine prodato je više automobila nego ikad ranije za isti period, od januara do juna.

Kina je veliko tržište i velikim delom je zaslužna za ovaj uspeh Mercedesovog krosovera. Naime, više od polovine prodatih automobila je prodato upravo u Kini, i svaka dva od tri kupca imaju ispod 40 godina. Još jedno važno tržište su SAD, gde je skoro polovina mušterija ženskog pola. GLC model je popularan i u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Ovaj model se proizvodi u tri različite fabrike koje se nalaze u Bremenu u Nemačkoj (od 2008. godine), Pekingu u Kini (od 2015. godine) i u Finskoj (od 2017. godine). Zahvaljujući velikom broju dostupnih opcija, boja i devet različitih motora, Mercedes tvrdi da ne postoje dva identična GLC modela na putevima.

Ako se pitate šta znači oznaka GLC – G predstavlja omaž Mercedesovoj legendarnoj G klasi, L predstavlja luksuz, a C označava blisku vezu ovog modela sa C klasom.

#Automobil

#Mercedes

#Prodaja

'