AKTUELNO

Koliko je bezbedno koristiti mobilni kada je napolju temperatura ispod nule, odnosno da li oni tom prilikom mogu da se pokvare?

Sneg i niske temperature pored toga što smetaju ljudima, smetaju i našim mobilnim telefonima koji nisu predviđeni da rade na "debelom" minusu koji je ovih dana zahvatio Srbiju.

Suštinski ne bi trebalo da bude nikakvih smetnji u radu do temperature od nula stepeni. Poenta baterije je da ona hemijskom reakcijom uzima i čuva struju kako bi je kasnije oslobodila. Što je hladnije, naročito kada je temperatura ispod nula stepeni, te hemijske reakcije su manje efikasnije. To ne znači da će baterija telefona na toj temperaturi prestati da radi, ali će se njen kapacitet drastično smanjiti. Takođe, što je niža tempratura, kapacitet baterije će se smanjivati sve brže i brže. U zavisnosti od proizvođača i čipa koji vrši kontrolu napona na bateriji, neki telefoni će imati veću toleranciju i baterija će nastaviti da radi na primer do -20 stepeni Celzijusa. Sa druge strane, neki telefoni će isključiti bateriju čim napon padne ispod dozvoljene granice. Taj pristup je ispravniji za bateriju, jer će duže zadržati svoja svojstva, ali predstavlja problem sa stanovišta korisnika.

Izlaganje telefona niskim temperaturama nekoliko puta neće imati dugotrajnije posledice po bateriju, ali ako se on konstatno koristi u tim uslovima - hoće. Baterija nije kalibrisana da radi na niskim temperaturama. One se kalibrišu da rade na temperaturi od nula do 48 stepeni Celzijusa.

Savet za korišćenje telefona na niskim temperaturama je jednostavan - koristite ga što je manje moguće kada ste napolju.

Najbolje je da se telefon drži u unutrašnjem džepu gde će ga toplota tela dodatno grejati.

Takođe, korisnici bi trebalo da obrate pažnju prilikom ulaska iz hladne u toplu sredinu jer tada može doći do kondenzacije telefona.

Ukoliko je napolju mnogo hladno, a vi ulazite u prostoriju koja se greje, najbolje je da telefon ostavite neko vreme u džepu kako bi se on prilagodio unutrašnjoj temperaturi i kako ne bi došlo do oštećenja hardvera (procesora, matične ploče...).

#Mobilni telefon

#Temperatura

'