AKTUELNO

Jedna veoma zanimljiva vest, čiji koreni datiraju par meseci unazad, tačnije od avgusta ove godine, ovih dana se pojavila na internetu, ali je Valve tek sada dozvolio da se o tome priča.

Izvesni Artem Moskovski, kako se potpisuje na Redditu, u avgustu je uradio nešto prosto neverovatno – otkrio je rupu u Steamu koja mu je omogućila da generiše beskonačno mnogo kodova za koju god igru želi. To je značilo, ne samo da je mogao da ima koju god igru poželi, već i da je mogao da se obogati prodajući kodove za igre po bagatelnim cenama na crnom tržištu.

Ipak, Artem, koji sebe naziva "lovac na bagove", je rešio da u ovom slučaju ga ne ponese pohlepa, već da uradi legalnu stvar, a to je da celu ovu situaciju i ogroman bezbednosni propust u Steam kodu javi upravo ljudima iz Valvea, kako oni to ga rešili.

U ovom slučaju, korišećne rupe u Steamovim diveloper alatima, koje su omogućile da podešavanjem izvesnih parametara, diveloperi generišu koliko god žele kodova i za igre koje nisu njihove.

Valve je saopštio da u istrazi nisu uspeli da otkriju da li je neko zloupotrebio ovaj sistem i generisao kodove, ali kada znamo da je postojala ta mogućnost, postaje sumnjivo da niko to nije zapravo uradio. I to pogotovo kada se zna da na se na nekim sajtovima, kao što je g2a, koji se relativno male pare prodaju mnoge igre, ne bi bilo za čuđenje da je neko od tih prodavaca na crnim tržištima takođe otkrio ovaj način da nabavi ključeve.

Artem je kao nagradu dobio 15.000 funti. On je, inače, otkrio i mnoge druge bagove za potrebe Steam-a, pa je na račun toga ranije već zaradio dodatnih 19.000 funti.

#Videoigra

#haker

'