separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

PRIPREMITE SE: Nakon porođaja vas očekuju velike promene TAMO DOLE


Ako želite da se porodite prirodnim putem pripremite se na brojne neprijatne promene.


Vagina može da bude suva  

Kada ste trudni, povišeni nivo određenih hormona, uključujući estrogen, prolaze kroz vaše telo. Zatim, nakon što se porodite, nivo estrogena pada, što može uzrokovati nevolje za vašu vaginu. Estrogen pomaže da se zadrži vaginalno tkivo vlažnim i bez dovoljno estrogena, vaša vagina neće biti dovoljno vlažna, i vaše vaginalno tkivo može da se stanji. I zato dolazi do suvoće.

Ako ne dojite, vaša vaginalna vlažnost bi trebalo da se vrati u normalu u roku od nekoliko nedelja. I suvoća će se zadržati tokom celog perioda dojenja. Kada prestanete, vaša vagina bi trebalo brzo da se vrati u svoje normalno stanje. U međuvremenu, upotreba lubrikanta može pomoći u smanjivanju nelagode tokom seksa

Seks može biti bolan  

Ako ste imali epiziotomiju verovatno ćete osećati bol tokom seksa. Oštećeno tkivo obično zaceljuje vremenom, čineći seks ugodnijim. Ali ako ustanovite da se vremenom ne poboljšava, razgovarajte sa svojim lekarom.

 Prema istraživanju koje su sproveli naučnici sa "Murdoch Childrens Research" instituta u Australiji, većina majki čekat će barem šest nedelja nakon porođaja pre nego što nastavi sa seksualnim aktivnostima. Žene koje su bebu na svet donele carskim rezom ili su imale epiziotomiju, ipak čekaju duže.

Menstruacija može da se pojača  

Trudnoća zna da poremeti hormone, a vaše telo mora opet da se vrati u normalu.. I menstruacije nakon porođaja mogu da budu vrlo jake, a kod nekih vrlo slabe. Mame koje doje verovatno će više krvariti, ali s vremenom će krv postajati svetlija, dok sasvim ne nestane nakon šest nedelja i pre.  

Vagina može da se proširi  

Dok se vaša vagina i vaginalni otvori obično vrate na staro, nakon porođaja, a pogotovo ako ste nekoliko puta rodili, manja je verovatnoća da će se vratiti 100 odsto. Vaša vagina može biti malo šira nego što je bilo u prošlosti. Kegelove vežbe mogu da pomognu. Ipak, dobra vest je ta da se vremenom sve vraća u normalu.

Orgazmi mogu da postanu slabiji 

Tokom orgazma, mišići vagine i maternice stvaraju snažne, ritmičke kontrakcije. Te kontrakcije su izvor užitka jer otpuštaju napetost mišića nastalih tokom faze uzbuđenja. Ako je dno vaše karlice oslabljeno usled porođaja, te kontrakcije možda više nisu toliko jake. I možda ćete primetiti slabije orgazme. I za ovu situaciju su Kegelove vežbe spas.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti