separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Ovo je najgora posledica gojaznosti, može da ugrozi život žena


Gojaznost može ozbiljno psihički, fizički i zdravstveno da utiče na ženu.


O višku kilograma se uvek znalo da je loš za zdravlje, ali u poslednje vreme je sve više novih medicinski zanimljivih otkrića. Nedavno smo saznali kako gojazanost može da utiče na mozak, ali takođe ima posebni uticaj kad su u pitanju žene.

Karcinomi 

Gojaznost će do 2043. preoteti tron pušenju kao najčešćem uzroku karcinoma koji se može sprečiti kod žena u Velikoj Britaniji, navodi se tako u izveštaju organizacije Cancer Research UK, piše geek.hr. 

Danas se 12 odsto karcinoma kod žena povezuje sa pušenjem i 7 odsto sa gojaznošću. Ipak, smanjenjem broja pušača i porastom težine ta organizacija procenjuje kako će, uz zadržavanje tih trendova, jaz nestati za 25 godina.  

Iako je gojaznost česta i među muškarcima veruje se da je kod žena snažniji pokretač karcinoma.  

Inkontinencija 

Takođe, mlade i sredovečne gojazne žene imaju čak dvostruko veće izglede da pate od inkontinencije, utvrdili su australijski naučnici. 

U radu objavljenom u časopisu Obesity Reviews naučnici su pokazali da porastom težine rastu i šanse za nesposobnost zadržavanja urina. Tako žene s već umerenim viškom kilograma imaju 35 odsto veće šanse za inkontinenciju. Rizik kod gojaznih žena je dvostruko veći u odnosu na one žene koje su zdrave telesne težine. 

- Negativne zdravstvene posledice zbog inkontinencije su osećaj fizičke nelagode, miris i sram - tvrdi Tajlom Lamerton sa Univerziteta Kvinslend. To posledično može uticati na “fizičku aktivnost, spavanje te lične odnose”, dodaje. 

U pitanju je bila opsežna meta analiza postojećih studija. Proučena ranija istraživanja su sadržala podatke o težini i inkontinenciji i koja su obuhvatala 47.293 žene mlađe od 55 godina iz zemalja (Australija, Francuska, SAD, Danska, V. Britanija i Holandija). 

- Rezultati su pokazali kako višak kilograma izlaže riziku inkontinencije žene bez obzira na njihovu starost - tvrdi Džean Klarks s medicinskog fakulteta Džon Hopkins u Baltimoreu. 

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti