separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

Ubola se na ružu: Prvo je osetila bol, a onda joj se noga RASPALA!


Ovo su simptomi UŽASNE infekcije!


Džuli Broud iz Bostona radeći prošlog novembra u svojoj bašti ubola se na grm ruže, a nekoliko dana kasnije počela je da se oseća loše i završila u bolnici. Tamo je stavljena u komu i prošla je nekoliko hitnih operacija.  

Njoj je dijagnostikovan nekrotični fascitis nakon što se zarazila bakterijom koja jede meso. U bolnici je ostala više od dva meseca i prošla sedam operativnih zahvata kako bi se oslobodila mrtvog mesa. Sada, deset meseci kasnije, ponovo uči da hoda.  

Čitava desna noga, kuk i deo zadnjice bili su zahvaćeni infekcijom. Hirurzi su bili ubeđeni da će morati da joj amputiraju nogu, ali na sreću to se nije desilo. Džuli sada ima ogroman ožiljak duž čitave noge, a nedostaje joj i deo desne zadnjice i kuka.  

Šta je nekrotični fascitis?  

Necrotični fascitis, poznatiji kao "bolest koja jede meso", je retka ali izuzetno progresivna bakterijska infekcija. Infekcija može da uništi kožu, mišiće i masno tkivo. 

Bolest se razvija kada bakterije uđu u telo, često kroz manje ubode ili ogrebotine. Pošto se bakterije množe, oslobađaju toksine koji ubijaju tkivo i prekidaju protok krvi.

Simptomi uključuju male, crvene grudvice ili udubljenja na koži, nagomilane modrice, znojenje, jezu, groznicu i mučninu. Otkazivanje organa i šok su takođe uobičajene komplikacije. 

Pacijenti moraju odmah da se leče kako bi se sprečio smrtni ishod, a obično dobijaju jake antibiotike. Često je neophodna operacija kojom se uklanja mrtvo tkivo, a neretko je neophodna i amputacija ako se bolest širi preko ruke ili noge. 

Nakon što se infekcija ukloni pacijentu je često potrebno presaditi zdravu kožu na oštećene delove iz razloga da se pomogne proces isceljenja ili iz estetskih razloga. Godišnje se prijavi od 500 do 1.500 ovakvih slučajeva, a 20 do 25 procenata žrtava umre.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti