separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

lifestyle

SEDAM stvari koje vam boja menstruacije govori o zdravlju, a evo kada je vreme da odete kod lekara


Da li ste se ikada zapitale zašto vam je krv tokom ciklusa različite boje?


Boja krvi tokom vašeg menstrualnog ciklusa se menja, a i postoji razlika između ove i sledeće menstruacije, zar ne? Evo šta to znači i kada je vreme da se obratite vašem ginekologu. Napokon se pojavilo objašnjenje šta boja menstruacije govori o vašem zdravlju i o ukupnom stanju tela i kada je vreme da se uplašite.

Ružičasta boja 

Ružičasta boja krvi vašeg menstrualnog ciklusa može da bude signal da vam je jako opao nivo estrogena. Ako ste strastveni u džogiranju, to takođe može da bude jedan od razloga što vam je menstruacija svetlije boje, jer je poznato da intenzivno vežbanje snižava značajno lučenje estrogena.

Vodenasta boja 

Vodenasta boja menstruacije, gotovo prozirna, može da znači da ili da vam samo nedostaje nešto od nutrijenata u organizmu ili ste u opasnosti or raka jajnika. Ono što bi trebalo da vam podigne moral je da manje od 2 odsto žena ima karcinom jajovoda, a opasne bolesti jajnika se danas lako dovode u remisiju.

Tamno braon 

Tamno braon ili izuzetno tamno crvena krv vašeg ciklusa je znak da je nešto "stare" krvi ostalo u vašoj materici i da se tamo nalazila neko duže vreme. Niko iz sveta medicine ne može da kaže zašto se ovo dešava, ali se zavodi kao da je reč o nečemu najnormalnijem.

Gusta menstruacija sa ugrušcima 

Gusta menstruacija sa veoma tamno crvenim ugrušcima vam govori da je nivo progesterona nizak, a istovremeno nivo estrogena u vašem organizmu jako visok. U većini slučajeva to ne znači ništa neobično. 

Autor: Pixabay.com

Međutim, ukoliko su ugrušci veliki ili ukoliko ih ima baš mnogo, onda se definitivno radi o hormonskom disbalansu koji može da napravi problem. Može da se desi da imate miom ili više njih u materici. Zbog toga bi bilo bolje da odete na pregled.

Sivo-crvenkasta mešavina

Siva boja menstruacije ili sivo-crvenkasta boja mogu da znače nešto od sledeće dve stvari - pokupili ste seksualno prenosivu bolest ili se radi o pobačaju u ranoj fazi trudnoće. U ovoj drugoj varijanti se najčešće dešava da je prethodni ciklus izostao. U svakom slučaju, ako se pojavi ovakva boja menstruacije, hitno se obratite ginekologu.

Boja brusnice 

Ako je krv tokom vašeg menstrualnog ciklusa najsličnija boji brusnice, onda je to znak da ste zdravi i pravi. Međutim, ono što bi trebalo da znate je da to što je normalno za jednu osobu ne znači da je i za svaku drugu. Naime, ukoliko ovo nije uobičajena boja ciklusa onda je ne treba ni očekivati niti brinuti što krv nije baš takva.

Narandžasta 

Narandžasta boja, baš kao i sivo-crvena, može da znači da ste zakačili neku infekciju. Ukoliko se radi o seksualno prenosivoj bolesti možete to znati i tako što će se promeniti miris, a i osetićete grčeve i bolove u stomaku.

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti