AKTUELNO

Naša tela tokom menstruacije su posebno osetljiva, a neke navike kojih se za to vreme pridržavamo ne smatraju se zdravima.

1. Korišćenje tampona i uložaka koji sadrže izbeljeni pamuk ili veštačka svilu

Većina uložaka i tampona rađena je od veštačke svile koja je slična poliesteru, i izbeljenog pamuka. Dugoročnim korištenjem takvih tampona i uložaka može da ugrozi vaše zdravlje, zato postoji bolja opcija, a to je korištenje organskih, neizbeljenih uložaka i tampona.

2. Nedovoljno često menjanje tampona ili uloška

Ako ne menjate redovno uloške i tampone, na taj način stvarate pogodno okruženje za bakterije. Preporučljivo je da se uložak i tampon menjaju svakih četiri do osam sati. Uložak ili tampon trebalo bi damenjate na svakih četiri do osam sati.

Pročitajte još: Ljubav i kilogrami: Parovi su češće skloni debljanju

3. Korišćenje mirisnih proizvoda

Korišćenje proizvoda koji u sebi sadrže veštačke mirise nije dobra ideja tokom menstruacije. Takvi proizvodi mogu da iritiraju telo, dovedu do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Zato je najbolje da uloške, tampone i kupke sa veštačkim mirisima za vreme menstruacije izbegavate.

Foto: Pexels.com

4. Nedovoljno sna

Manjak sna na telo deluje stresno i može da poremeti nivo hormona i vaše raspoloženje.

5. Izbagavanje vežbanja

Osim što je odličan način da se rešite stresa i izbacite toksine, vežbanje takođe pomaže pri ublažavanju grčeva i poboljšanju kvaliteta sna.

6. Ispijanje kafe

Kofein može da dovede do dehidracije. Smanjenje unosa kofeina tokom menstruacije pomoći će vam da ublažite napetost, nesanicu i teskobu.

#Greška

#Menstrualni ciklus

'