AKTUELNO

Samopregled, pregled kod lekara, mamografija i/ili ultrazvučni pregled dojki tok je koji vodi ja otkrivanju karcinoma u ranom stadijumu, pa, ako ste napipale u svojim grudima nešto neobično ili sumnjivo, ne gubi vreme.

Ipak, nema mesta za paniku jer ponekad to ne mora da znači ono najstrašnije, ali to može potvrditi samo lekar, zato hitno na lekarski pregled.

Ciste

Ciste su šupljine u grudima koje se napune tečnošću i dobroćudne su. Ne postoji određeni razlog za nastanak cisti, ali uglavnom nastaju za vreme trudnoće i kod žena između 30 i 50 godina.

Fibroadenom

Fibroadenomi su dobroćudne kvržice na žlezdama i tkivu, a nastaju uglavnom kod žena mlađih od 30 godina. Na dodir su „gumenaste“. Ni ovi tumori, kao ni ciste, nemaju veze s rakom dojke pa ne povećavaju rizik od nastanka zloćudnog tumora.

Lipomi

Lipomi se sastoje od masnih ćelija. Meki su i mogu se lako „pomerati“ pod prstima. Nažalost, ova vrsta dobroćudnog tumora povećava rizik od nastanka zloćudnog.

Mastopatija

Ako pipamo grudi neposredno pre menstruacije, moguće je da ćemo napipati kvržice veličine višnje. Moguće je da se radi o mastopatiji, dobroćudnim promenama na grudima. Mastopatija se pojavljuje najčešće kod žena mlađih od 30 godina, po pravilu uvek u obe dojke.

Ako je reč o masteopatiji, kvržice su bolne na dodir. Ipak, čak i ako je reč o dobroćudnim kvržicama, potrebno je posetiti lekara. Kako bismo potpuno isključile mogućnost zloćudnog tumora, potreban nam je stručan pregled. To je posebno važno ako se teškoće javljaju za vreme trajanja menstruacije, piše miss7.24sata.hr

Zloćudne kvržice

Ako napipaš u dojci kvržicu koja se ne pomera, obavezno obavezno idi kod lekara. Moguće je da je zaista reč o raku dojke i tada je obavezna mamografija. Lekar će te informisati o daljim koracima. Naravno, i kod takvih kvržica nije sto posto sigurno da je reč o zloćudnoj bolesti.

#grudi

'