AKTUELNO

Mirnoća uma i sklad tela presudni su za zdravlje srca, koje je na visokoj letnjoj temperaturi dodatno opterećeno.

Koliko je važno da budemo fizički aktivni i održavamo dobru formu, toliko je bitan i odmor, naročito kada je toplo i sparno. Zato vam predlažemo jogu, koja doprinosi opuštanju i usklađivanju psihofizičke energije. Mirnoća uma i sklad tela presudni su za zdravlje srca, koje je na visokoj letnjoj temperaturi dodatno opterećeno.

Dokazano je da joga vežbe ili joga položaji relaksiraju nerve, podstiču pravilno disanje i pozitivno deluju na ceo organizam. Klasična medicina iz ovih razloga već dugi niz godina prepoznaje jogu kao način kojim se unapređuje i čuva zdravlje. Oni koji je praktikuju, tvrde da osećaju poboljšanje na fizičkom i mentalnom planu, a često ih podstiče i na zdrav izbor trpeze.

Vežbanje joge se smatra jednom od najboljih metoda i u prevazilaženju stresa. Ova informacija dobija na značaju ako se zna da je jedan od glavnih okidača za srčani udar fizički i emocionalni stres koji podstiču pucanje krvnog suda "načetog" aterosklerozom.

Uz sve navedeno, joga može da se praktikuje kod kuće, u sopstvenom ritmu. Naravno, vežbanje u društvu može da donese nova iskustva i usavršavanje u izvođenju položaja.

Sedenje na petama

Sedite na pete i stavite čelo na podlogu, sa rukama opruženim ispred tela. Zadržite se u ovom položaju koliko god vam prija uz ravnomerno i opuštajuće disanje. Ova poza pomaže u opuštanju celog tela, smanjuje tenziju i umor, glavobolju, isteže kičmu, vrat i mišiće leđa.

Istezanje

Istežite se kao što to čine psi i mačke. Oslanjajući se na ruke i noge, istežite celo telo. Ova poza najviše isteže mišiće natkolenica i potkolenica, ali oslobađa i napetost u ramenom pojasu, vratu i zglobovima šaka. Ostajući u ovom položaju obnavljate energiju i opuštate celo telo.

Prijatan položaj

Zauzmite položaj "turskog seda" ili položaj za meditaciju. Ova joga vežba opušta rameni pojas i deluje na istezanje donjeg dela leđa, kao i na opuštanje tenzije u leđima. Zadržite se u ovom položaju oko pola minuta i lagano, ravnomerno dišite. Vežbu možete da nastavite blago rotirajući gornji deo tela najpre u jednu, zatim u drugu stranu.

#Joga

'