AKTUELNO

Krompir salata se ističe kao jedno od omiljenih jela pripremljenih od krompira, naročito tokom posta i na Veliki petak, kad možete napraviti vakuumiranu krompir salatu, a kada je majstorski napravljena, predstavlja pravu gastronomsku čaroliju. Može biti toliko primamljiva da je teško odoleti želji da se pojede više nego što je planirano.

Međutim, ukoliko napravite tipične početničke greške, vaša salata će izgubiti na kvalitetu. Srećom, te greške se mogu lako ispraviti, a ključna greška često se napravi već na samom početku...

Početnička greška

Kako pravilno pripremiti krompir za salatu? Da li ga treba dobro oprati, oljuštiti, iseći na kriške i staviti u ključalu vodu? Naravno da ne. Ovo je čest početnički zadatak na kojem mnogi padnu i ne dobiju rezultat kao u grčkim tavernama. Krompir se za salatu uvek kuva ceo i to s korom. Dovoljno je samo dobro ga oprati i očetkati od zemlje, a ako vas plaše pesticidi, držite ga u rastvoru sirćeta i sode bikarbone od 15 do 20 minuta. Zatim ga stavite u lonac sa hladnom vodom. Nemojte dozvoliti da vas žurba liši odličnog jela.

Pravilo "pet sekundi"

Kada je krompir skuvan, temeljno ga ocedite. Izbegnite iskušenje da ga odmah ohladite pod tekućom hladnom vodom. Ostavite ga da se malo ohladi, do tačke kada ga možete držati u rukama duže od pet sekundi. Ipak, ne čekajte ni predugo da krompir postane previše hladan, jer će biti teže da upije arome začina i salata će izgubiti na ukusu. Ako eventualno oljuštite više krompira nego što vam treba, iskoristite trik da ga ne bacite i iskoristite kasnije.

Za sočnu salatu, ne preterujte s uljem i sirćetom, jer oni više služe kao začin nego što treba da doprinesu sočnosti. Ako preferirate salatu koja će biti tečnije strukture, upotrebite bogat dresing na bazi jogurta ili domaćeg kajmaka.