AKTUELNO

Blagoje Jovović je planirao, organizovao i izvršio napad na Antu Pavelića, najvećeg ubicu Srba, vođu Nezavisne države Hrvatske, koji je osmislio Jasenovac, najnasilniji logor za istrebljenje kojeg su se čak i nacisti plašili.

U ispovesti za televiziju Pink, Marija JovoVić je otkrila kako pamti svog oca.

- On je bio dobar čovek koji nas je mnogo toga naučio o životu. Voleo je da priča o istoriji i politici, ali je voleo i da piše. U prvoj knjizi koju sam napisala su neke njegove pesme koje je napisa, dok ću u drugoj knjizi koju pišem posvetiti njemu i njegovom životu u Argentini, šta je radio, sa kim se družio - rekla je Marija Jovović u Novom jutru kod Jovane Jeremić.

- Kada je stigao u Argentinu kao svaki imigrant radio je obične poslove. Najpre je radio kao konobar, kasnije je otvorio svoj restoran pa hotel, a držao je bar koji je nosio naziv Aleks, po Kralju Aleksandru- rekla je Marija.

Marija je i sama priznala da je njen otac imao jednu misiju, ubiti ustaškog pogodnika Antu Pavelića.

Foto: TV Pink Printscreen

- Arhivi, pa i naš su ustanove koje obrađuju ovakve teme i čuvaju građu vezanu za ovakve teme. Mi smo sa Marijom dogovorili da nam za Arhiv pokloni kada završi svoju misiju, fotografije i arhivska dokumenta koja ima i koja čuva u Argentini. To će biti smešteno u Novom Sadu kako bi istraživači, naučnici i svi oni koji su zainteresovani imali prilku da pogledaju ta dokumenta jer je to veoma važno - rekao je U novom jutru kod Jovane Jeremić Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodine.

On je istakao da će Arhiv objaviti njenu knjigu ispovesti o ocu Blagoju Jovoviću.

U Jasenovcu je izgubilo život između 300 i 700 hiljada Srba, Jevreja i Roma.