AKTUELNO

Vladimir Radulović, vojno-politički analitičar, je govoreći novim raktetama koje je nabavila Ukrajina, naveo da Rusija može da kaže da su već slali atakam rakete i da su ih obarali.

- Pitanje je kakav je dogovor sa Amerikancima, kada je reč o upotrebi. Ako ih imate u jednom skromnom i ograničenom broju, onda ćete se fokusirati na neke druge zadatke. Sa druge strane, ja nekako mislim da se previše pažnje tome pridaje. Nisu Ukrajinci ni do sad imali problema da dejstvuju po dubini ruske teritorije sa dronovima kamikazama - naveo je Radulović i dodao da je domet atakam raketa oko 300 kilometara.

Kako je dodao, stvar je u tome što može da nosi različite bojeve glave.

- Može da nosi i kasetnu, može da nosi standartnu, konvencijalnu municiju - objasnio je Radulović.

Biljana Šahrimanijanin Obradović iz Centra za stratešku analizu navodi da su se mnoge stvare promenile upravo 24. aprila kada je Džo Bajden potpisao nacrt zakona o isporuci oružije, pomoći, tačnije, Ukraini, koji je Kongres usvojio.

- Ono što je sada važno, ne samo, kako kažu, ruska ofanziva, ja mislim da sa ovom pomoći Ukrajina će moći unapred nekoliko meseci, ne samo da planira odbranu, nego da planira i ofanzivu. Ono što je sada najvažnije u ovom trenutku, da američka pomoć stiže neometano i da stiže brzo - istakla je Šahrimanjanin Obradović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je dodala u prethodnih šest meseci, Rusija je negde napravila svoje strateško utvrđenje i strateške pozicije na bojnom polju.

- Evropa se nije naoružavala za nekakav vrat, nego je SAD punio ta skladišta, upravo da bi se atakam rakete i mnoge druge dostavljale - navodi Šahrimanjanin Obradović.

Prema njenim rečima, fokus je na Krimu.

Autor: