AKTUELNO

Meredit Tabbon je prvo odlučila da kupi i renovira jeftinu kuću u Italiji kako bi se ponovo povezala sa istorijom svoje porodice. Više od četiri godine i skoro pola miliona dolara kasnije, njeno putovanje kući od 1 evra dalo joj je novu perspektivu na posao, život, prijateljstva i sreću.

Tabbone, 44, je finansijski savetnik u Čikagu. Godine 2019. saznala je za grad u Italiji, Sambuca di Sicilia, koji je prodavao napuštene jeftine kuće zapravo, po ceni od 1 evra ili otprilike 1,05 dolara.

U to vreme, Tabbone je istraživala svoju porodičnu istoriju i shvatila da je njen pradeda prvobitno rođen u Sambuci pre nego što je započeo novi život u Americi.

Slučajnost je bila „previše dobra da bi bila istinita“ i ona je to shvatila kao znak da da ponudu.

Tabbone je dobila njenu ponudu i potrošila 5.900 evra, ili otprilike 6.200 dolara, da preuzme vlasništvo nad kućom. Takođe je kupila susednu zgradu i provela naredne četiri godine na renoviranju.

Sve u svemu, Tabbone je potrošila oko 475.000 dolara na svoj italijanski dom iz snova.

Sporiji tempo, ali dublja prijateljstva

Čikažanka je brzo saznala da Sicilijanci rade na sporijoj vremenskoj liniji nego što je navikla u SAD. Povrh toga, pandemija Covid-19 je godinama usporavala napredak obnove.

Ali počela je da ceni sporiji tempo života i to joj je pomoglo da se dublje nastani u svojoj sicilijanskoj zajednici.

Da su putovanja otvorena kao normalno, kaže ona, „Obično bih dolazila ovde i išla u razgledanje i upoznavala druge iseljenike. Umesto toga, provodila sam vreme sa meštanima koji su renovirali moj dom i njihovim prijateljima.

Druženje je sada veliki deo Tabboneinog života na Siciliji i ona kaže da je tamo lakše steći prijatelje nego u SAD. „Ovde je samo deo kulture biti vani svaki dan i biti u blizini ljudi“, kaže ona. „I ako je to ono što volite, ovo je definitivno pravo mesto za vas", prenosi Biznis insajder.

Manje posla, više ličnog ispunjenja

Tabbone ima zahtevan raspored vođenja sopstvenog posla kao finansijski savetnik, a provođenje vremena u drugoj kulturi dalo joj je novu perspektivu.

„Počela sam drugačije da razmišljam o tome kako gradim svoj posao, i da možda ne fokusiram svoj život na posao, već na samo lično ispunjenje uopšte“, kaže ona.

Malo manje fokusiranje na posao daje joj više vremena i energije da ostvari svoje lične ciljeve, kao što je poseta svakoj zemlji na svetu sada umesto da to odlaže.

Sa sobom je ponela svoj novi pogled na ravnotežu između posla i privatnog života. „Upravo sam pokušala da budem što efikasnija kada sam u Čikagu, i definitivno učim da kažem „ne“ mnogo više“, kaže Tabbon.

Životni stil koji je manje usredsređen na posao bila je kriva učenja, kaže Tabbone, ali to je „bilo nešto što mi je trebalo i bilo je zaista dobro za mene.

Njena jedina žal

Tabbone do danas kaže da joj jedino žali zbog svog projekta od 1 evra što ranije nije prihvatila sporiji život.

Da sam mogla nešto da uradim ponovo u procesu kupovine ili renoviranja, naučila bih da imam više strpljenja” i da uživam u iskustvu od početka, kaže ona.

Na kraju dana, Tabbone kaže: „Nikada nisam osećala da ovo nije pravo mesto za mene i da ovo nije pravi projekat na kome bih radio ili zajednica u kojoj bih živela.

Autor: