AKTUELNO

Relevantan momenat za veštačenje je upravo taj momenat izvršenja, rekao je za Novo jutro TV PINK advokat Radiša Roskić.

Prošlo je više od mesec dana od kako je ubijena devojčica Danka Ilić, a potraga za njenim telom i dalje traje.

Roskić je rekao da će se psihijatrijsko veštačenje osumnjičenih svesti na utvrđivanje njihove uračunjivosti. Kako objašnjava, krivično delo ne postoji, ukoliko izvršilac u momentu izvršenja nije bio uračunljiv.

Foto: TV Pink Printscreen

- U računljivost se u najkraćem smislu definiše mogućnost da se shvati značaj izvršenog dela i da se upravlja sopstvenim postupcima. Relevantan momenat je upravo taj momenat izvršenja - rekao je Roskić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, lično misli da se u neuračunljivosti u konkretnom slučaju ne može raditi.

- Imajući u vidu činjenicu da su posle ubistva, kako smo saznali i kako je i zvanično saopšteno, preuzeli čitav niz veoma smislenih postupaka, u smislu odlaganja tela, premeštanja i uklanjanja tela, smatram da se o neuračunljivosti ne može raditi - rekao je Roskić.

On je rekao da postoji čitav niz veoma ciljnih mera, koje u ovom slučaju, po njemu, isključuju neuračunljivost.

Foto: TV Pink Printscreen

Dejan Radenković, bivšim pomoćnikom načelnika Uprave kriminalističke policije, rekao je da se slaže da u ovom slučaju umišljaj apsolutno postoji i da ne možemo da pričamo o neuračunljivosti.

- DNK i svi ostali dokazi koji su se prikupili i koji se sada veštače veoma su značajni za sudski postupak. DNK mora da opovrgne ili potvrdi da su oni nakon obaranja deteta, došlo do ubistva. To može dokazati šta se tačno dogodilo - rekao je Radenković.

Kako kaže, na taj način znaće se da li će se potvrditi teško ubistvo ili neko blaže krivično delo.

Foto: TV Pink Printscreen

Isidora Milosavljević iz Centra za bezbednost, istrage i odbranu DB-a, rekla je da to što je ovoliko vremena prošlo ne ide na ruku celokupnoj istrazi.

- Istraga je još uvek u toku i svi ovi elementi su deo istarge, pored toga u toku je i istraga smrti brata od osumnjičenog za ubistvo. Dvojica osumnjičenih poslati su na veštačenje u psihijatrijsku bolnicu, dok se otac jednog od njih nalazi u pritvoru - rekla je Milosavljević.

Kako kaže, veliko je pitanje u kojem je stanju telo trenutno, što zavisi od uslova u kojima se nalazi i da li su korišćena neka sredstva prilikom uklanjanja istog.

Autor: