AKTUELNO

Veliki petak spada u najtužnije dane u hrišćanstvu, dan kada je Isus Hrist svoj život dao da bismo mi živeli, a za ovaj dan vezuju se i mnoga verovanja i običaji.

Na Veliki petak se ne peva, ne veseli se, a od Velikog četvrtka do Uskrsa (nedelje) kada je, po verovanju, Isus vaskrsao, ne zvone crkvena zvona jer su ona u pravoslavnoj crkvi znak radosti, te se vreme bogosluženja i oglašenja umrlih najavljuje drvenim klepalom.

Postoje određeni običaji za devojke koji se vezuju za Veliki petak i Pravoslavni Vaskrs

Evo nekih od njih:

Pranje kose - Prema nekim verovanjima, devojke bi trebalo da operu kosu na Veliki petak, kako bi se rešile svih loših energija i otvorile se prema novim mogućnostima.

Priprema kolača - Devojke su tradicionalno zadužene za pripremu kolača za Uskršnju trpezu. U nekim krajevima, postoji verovanje da će devojka koja uspe da umesi najbolji kolač privući udvarače.

Urezivanje uskršnjeg simbola na kori hleba - U nekim delovima Srbije, običaj je da devojka ureže uskršnji simbol (npr. krst, cvet) na kori hleba koji se sprema za Uskršnju trpezu. Veruje se da će devojka koja to uradi pronaći ljubav.

Posmatranje ptica - U nekim delovima Srbije, devojke uoči pravoslavnog Vaskrsa posmatraju ptice kako bi dobile odgovore na pitanja koja ih muče. Na primer, ukoliko vrapci cvrkuću, to se tumači kao dobar znak za budućnost.

Ovi običaji su deo bogate tradicije srpskog naroda, i mada se ne praktikuju svuda, još uvek su prisutni u nekim krajevima.

Šta ako pada kiša?

Naime, stariji ljudi veruju da ako na Veliki petak pada kiša, neće roditi šljive i ostalo voće. Kiša po verovanju znači i tešku i sušnu godinu, punu sukoba i svađa.

Sa druge strane, ako je za ovaj veliki praznik dan topao i sunčan, onda se veruje da će rod voća biti veliki.

Prema prognozi RHMZ, vreme u Srbiji danas će biti promenljivo, s kišom i pljuskovima sa grmljavinom. U najnovijoj najavi meteorolozi navode da se danas očekuju obilnije padavine, a da će kiša prestati sutra posle podne.

Za Vaskrs, u nedelju se očekuje promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima. Ponovo će u svim predelima biti toplije vreme, a u većini mesta oko 25 stepeni.

Autor: