AKTUELNO

Sakupljači starog gvožđa pokušali su da prodaju ruski dron Orlan-10 na jednom otpadu u Tambovskoj oblasti!

Uspaničeni radnici su međutim odmah pozvali policiju koja sada istražuju kako je dron završio u rukama lokalnih Roma. Na otpad je stigla i grupa deminera. Letelica će nakon istrage biti poslata u Moskvu.

Orlan-10 je ianče najnoviji ruski dron koji je razvijen i proizveden u sanktpeterburškom preduzeću STC. Dron je dizajniran za izviđanje i osmatranje. Može da emituje ciljeve za uništavanje raznim borbenim vozilima ili da se koristi za prilagođavanje artiljerijske vatre i elektronskog ratovanja.

Ministarstvo odbrane Rusije je na početku invazije na Ukrajinu izjavilo da je Orlan-10 korišćen i na frontu u udarnoj verziji. Za to je opremljen visokoeksplozivnim fragmentacionim mini-bombama, pretvorenim iz municije VOG-25 za bacač granata ispod cevi, a zatim lansiranim iz katapulta.

Orlan-10 je najpopularniji domaći dron koji koriste Oružane snage Ruske Federacije. Generalni konstruktor STC Roman Ivanov je tvrdio da Ukrajina pokušava da kopira dron i dodao da su takvi uređaji inferiorniji u poređenju sa originalom.

Ministarstvo odbrane je inače upozorilo građane nakon što je u šumama Moskovske oblasti posle topljenja snega otkriveno oko 10 dronova.

- Ljubitelje slobodnog vremena može sačekati neprijatno iznenađenja. Umesto prvog cveća možete naići na odmrznutu bespilotnu letelicu. Najverovatnije su te "ptice" suzbijene elektronskim ratovanjem - napominju u resoru.

Građani koji otkriju dron u šumi treba odmah da se udalje najmanje 100 metara. Nikako ne treba da dodiruju letelicu rukama i ne bi smeli u blizini da koriste radio opremu, mobilne telefone, GPS uređaje...

Otkriće treba odmah da prijave spasilačkoj službi.

Autor: