AKTUELNO

Očekuje se da će predsednik Kine Si Đinping posetiti Srbiju uoči 25. godišnjice smrtonosnog američkog bombardovanja kineske ambasade u Beogradu, osvetljavajući događaj koji je izazvao antiameričke proteste u Kini, te doprineo da se u Pekingu razvije nepoverenje prema Natou.

Dolazak kineskog lidera izazvao je pravu buru u Evropi.

Politički analitičar Stevica Deđanski rekao je u Novom jutru kod Jovane Jeremić da je njegov dolazak u Srbiju zaista veliki diplomatski uspeh za našu budućnosti privredu.

- Svi znamo kako oni planiraju na duge staze i da na tim dugim stazama vide nas. Ono što je dobro on dolazi i u ‚Budimpeštu i u Pariz - kaže Deđanski.

On je podsetio da je nemački kancelar Šolc pre desetak dana posetio Kinu sa privrednom delegacijom i da mu nije priređen prijem kakav se inače priređuje, i kad su ga primili kako kaže to je bilo jedno ozbiljno poniženje primio ga je zamenik gradonačelnika nekog grada.

- Valjda je to neki signal, Kina poštuje svoje prijatelje, a oni koji se ne pokažu kao prijatelji sa njima sarađuje ali nema tih odnosa kao što ima sa drugim zemljama sa kojima sarađuje - kaže Deđanski.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca rekao je da čim jedan predsenik Kine drugi put dolazi i boraviće i spavaće u Beogradu je dokaz dugogodišnjeg prijateljstva između Kine i Srbije.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekao i Makron bi hteo da se priključi tom vozu u kojem je Srbija.

- Zanimljivo je da jedna tako mala zemlja ima tako moćnog prijatelja kao što je Kina i zaista je zadovoljstvo da oni koji napadaju Srbiju sednu i razgovaraju sa njim - dodao je Beriša.

Zvezdana Jevtić, novinarka Kurira rekla je da je predsedik Vučić za kineske medije rekao da pamti kada je poslednji put si Điping bio u našeoj zemlji i da pamti svaki njegov korak, dodajući da je to izuzetna diplomatska pobeda naše zemlje.

Foto: TV Pink Printscreen

-Si Đipng u poslednje 5 godine nije posetio ni jednu evropsku zemlju. Za 8 godina evo već drugi put on će boraviti u našoj zemlji u dvodnevnoj poseti. Inače Si Điping donosi milijarde investicija i Kina je zemlja koja najviše ulaže u našu zemlju tako da je ovo zaista jedna jako važna poseta, a uskoro nam dolazi i Makron tako da će pre izbora naši građani videti koliko predsednik naše zemlje radi na diplomatiji i na ujedinjavanju između veilikih zemalja - zaključuje Jevtić.