AKTUELNO

,Naša prestonica je rušena više puta, najstravičnije aprila 1941. Danas se ona gradi brže i više nego ikada, iako mnogi, uz podršku stranog faktora, žele da njenim razvojnim točkovima poture klipove. Navikli smo na razne paradokse koje levo-liberalni opozicionari u Srbiji sa sobom nose kao pojave, ali je potpuno neverovatno da razvoj Sajma i celog Beograda dovodi u pitanje osoba čiji je otac u svojstvu kako nemačkog kvislinga, tako i komunističkog doušnika i aparatčika, odveo u smrt ko zna koliko nevinih Beograđana. Takav je slučaj bio sa Milivojem Jovanovićem, ocem istoričarke umetnosti i žestoke kritičarke Beograda na vodi Irine Subotić" - izjavio je predsednik Srpske lige Aleksandar Đurđev.

Prema njegovim rečima, nije poznato da se Irina Subotić ikada javno opredelila prema zločinima njenog oca koji je je bio prvi šef kvislinške Specijalne policije u okupiranom Beogradu.

,,Reč je o čoveku koji je direktno odgovoran za interniranje i ubijanje Jevreja, ali i pojedinih zatvorenika logora Banjica o čijem životu i smrti je Milivoje Jovanović lično odlučivao. Beata Niman, Nemica čiji otac Bruno Zatler je bio šef beogradskog Gestapoa, napisala je potresnu ispovest ,,Moj dobri otac" gde je pokazala koliko je slomljena zbog njegovih zločina. Gde je takva ispovest Irine Subotić? Ako već hoće da doprinese razvoju našeg društva i države, onda bi bilo i više nego potrebno da učini nešto tako, kako zbog žrtava, tako i zbog njihovih potomaka" - napomenuo je Đurđev.

Predsednik Srpske lige dodao je da mu je neshvatljivo da se neko poput Subotićeve protivi tome da na mestu sajma nikne zgrada opere, te tvrdi da su njeni stavovi čista politizacija razvojnog plana tog dela Beograda pod plaštom umetničke kritike.

,,Temišvar ima operu, a Beograd je nema. Da vlast neće da zida operu rekli bi da prezire kulturu, a kada hoće da zida kažu da prezire arhitekturu i urbanizam. Budimo iskreni, takvi kritičari, a zapravo opozicionari ne režimu, već sopstvenoj državi, preziru Srbiju" - zaključio je Đurđev.

Autor: