AKTUELNO

Crnogorski biznismen Duško Knežević izručen je iz Velike Britanije Crnoj Gori.

Uprava policije Crne Gore izjavila je da su službenici Sektora za borbu protiv kriminala uz asistenciju službenika Sektora policije posebne namene, uspešno realizovali ekstradiciju D.K. (65), državljanina Crne Gore, iz Velike Britanije u Crnu Goru.

Ekstradicija je realizovana posebnim letom na relaciji London – Podgorica, uz visok stepen mera bezbednosti. Sud u Londonu odlučio je u februaru prošle godine da izruči Kneževića Crnoj Gori, a tim njegovih branilaca najavio je žalbu, s obzirom na to da tadašnja odluka Vestminsterskog suda u Londonu nije bila pravosnažna.

Crna Gora je izručenje Kneževića tražila još u julu 2019. godine. Protiv Kneževića se vodi više istraga Specijalnog tužilaštva u toj zemlji.

Predrag Savić, advokat, rekao je da je Knežević van zemlje bio pet godina i da mu je u Spužu najverovatnije ugrožena bezbednost.

- Nalazi se pod istim krovom sa onima koji su mu pisali optužnicu, a još opasniji su onih stotinak drugih jurišnika i mafijaša koji su mu ozbiljna pretnja, s obzirom da se zna koliko je Spuž mali - naveo je Savić za Novo jutro Jovane Jeremić na TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Savić je izrazio nadu da su u Spužu sposobni i u mogućnosti da zaštite Kneževića.

- Videli smo da su mere zaštite prilikom transporta bile izuzetne, verovatno će postati svedok saradnik, ako preživi Spuž - ocenio je Savić.

Antonela Jelić, novinar TV Pink, odgovarajući na pitanje da li je Knežević jedini koji bi mogao da uništi Mila Đukanovića kaže da verovatno nije.

- Znamo da je Duško Knežević biznismen koji je bio blizak Milu Đukanoviću, da su bili prijatelji, a da su nakon kraha prijateljstva podignute te krivične prijave - navela je Jelić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako je rekla, on je pet godina bio u bekstvu, a u Crnu Goru je izručen uz velike mere bezbednosti.

- On je nosio pancir, što znači da mu je život ugrožen, ne samo u Spužu, nego i van - kazala je Jelić.

Vladislav Dajković, predsednik Slobodne Crne Gore, rekao je da je ranije bio iznenađen hapšenjem Kneževića.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je bila vest koja je odjeknula kao grom iz vedra neba. Složio bih se sa Antonelom da je ovo neka najava puštanja Đukanovića niz vodu - ocenio je Dajković.

Kako je rekao, smatra da su Amerikanci stali iza Duška Kneževića i da su organizovali njegov povratak, kako bi Mila Đukanovića poslali u zatvor.