AKTUELNO

Velika subota je poslednji dan pred Vaskrs, drugi dan hrišćanske žalosti zbog Hristovog stradanja.

Vernici odlaze u hramove gde vreme provode u miru i molitvi i uz upaljene voštane sveće iščekuju Vaskrsenje. U Jerusalimu se vernici okupljaju oko Hristovog groba u iščekivanju čudotvorne pojave silaska Blagodatnog ognja.

Velika subota je poslednji posni dan i jede se sirova ili hrana spremljena na vodi. U pojedinim krajevima naziva se još i Dugačka subota, jer podseća na Isusove muke koje su dugo trajale.

Veruje se da danas svako treba da učini neko dobro delo.

Običaj je da se na Veliku subotu mese obredni vaskršnji hlebovi i kolači - uskršnjaci.

Obično su okrugli, sa rupom u sredini, gde će se na Vaskrs staviti jaje. Prema verovanju, ukućani treba da ustanu što ranije tog dana kako bi se na vreme spremili za predstojeći praznik.

Ručni rad, vez, lov i ribolov su poslovi koje vernici treba da izbegnu, a posebno u ruralnim sredinama nije dozvoljeno klanje stoke ili živine. Dan se provodi u tišini i molitvi, a ukoliko neko nije stigao da ofarba jaja u petak, može to da uradi na Veliku subotu.

Tradicija je i da se prvog Vaskrsa, u onim porodicama koje su dobile prinovu, a gde dete nije još napunilo godinu dana, jaja ne farbaju i da se takvoj deci daje neofarbano jaje. Isto važi i za porodice koje su imale smrtan slučaj, jaja se ne farbaju prvog Vaskrsa nakon tog događaja.

Po staroj tradiciji na Veliku subotu mogu se u hramovima obaviti krštenja onih koji su pristupili veri i pripremili se za to.

Kako se ponašati na Veliku subotu?

Na ovaj dan zabranjena je buka, zabavljanje, uživanje i slušanje muzike. Poželjno je da se suzdržite od psovki. Crkva ne pozdravlja intimne kontakte, čak ni među supružnicima. Malo crnog vina dozvoljeno je onima koji su na Veliki petak strogo postili. Ne preporučuje se obavljanje kućnih poslova, ali ni rad u bašti. Nije dozvoljeno raditi ručni rad, lov i ribolov, kao ni klanje stoke ili živine. Grobovi se mogu posetiti radi čišćenja. Post je i dalje obavezan. Vernici piju vodu, a obrok se sastoji od hleba, voća i povrća. Na Veliku subotu je važno da se oprašta i da se traži oprost. Najvažnije je da Veliku subotu (kao i ceo post koji je već iza nas) provedemo u korist naše duše. Veoma je bitno osetiti kroz šta je Spasitelj prošao zbog ljudi i radost vaskrsenja će doći i zameniti tugu.

Autor: