AKTUELNO

U okviru Savskog šetališta završena je izgradnja proširene pešačke platforme iznad vode, tzv. "Selfi mostića", nove atrakcije za sve posetioce u podnožju Kule Beograd.

Sama platforma je modularna mostovska konstrukcija, čija izgradnja predstavlja svojevrsan inženjerski poduhvat, sa rasponom od čak 116 metara bez oslonaca u reci. Izgradnja je trajala pune tri godine, a nakon svih neophodnih statičkih testiranja, konačno je otvorena za pešake. Pešačka platforma zamišljena je kao proširenje glavnog šetališta koje se izdvaja u posebnu lučnu stazu na konstrukciji iznad vode.

Izgrađena je od prefabrikovanih delova koji su zbog specifičnosti lokacije dovoženi baržama i sa reke podizani na privremene nosače. Konstrukcija se sastoji od sedam visećih čeličnih elemenata koji formiraju pešačku stazu promenljive širine, od 4 metara na sredini do 12 metara u kontaktu sa šetalištem.

Sa nosivošću čelične konstrukcije od 500 kilograma po metru kvadratnom, zadovoljava i sve funkcionalne i bezbednosne zahteve. Staza na "mostiću" pokrivena je prirodnim kamenom, a za još bliži kontakt šetača sa rekom na podu su postavljeni i transparentni stakleni paneli.